Nagy nehézségek között is sikeres stratégia

Bár a járvány és az e körüli aggodalmak mindig kapcsolódni fognak 2020-hoz, meglepő módon éppen most tapasztaltuk meg annak a szervezeti paradigmának az áldásos működését, amely egy ideje egyre inkább a figyelem középpontjába kerül. Ez a figyelem rengeteg energiát vitt és hamarosan kiderült, hogy mindannyian mást veszünk észre; egy-egy beszélgetés alatt csak együtt lehet jól összerakni a képet arról, mi történik körülöttünk és mit kellene tennünk.

Márciusban derékba kapott mindenkit a lezárás, de óriási lehetőséget adott arra, hogy befelé dolgozzunk. Toldi Zsuzsanna, az Aquilone Training and Organizational Development tulajdonosa saját cégén belül is elindította azt az átalakulást, amelyben ügyfeleit hosszú évek óta támogatja. „Az út, amit bejártunk, a munkához kapcsolódó értékeink és elvárásaink megbeszélésével, az egymás közötti kapcsolatok mindent felülíró fontosságának elfogadásával kezdődött. Ez volt a legnehezebb, közös értékalapot találni. Aztán kis technikákkal a terhelés igazságos elosztása következett, aztán a rövid távú, 90 napos tervezések. Mára ezek is szükségtelenek lettek. A rendszeres, kötött megbeszéléseket felváltották az igény szerinti meetingek, sokkal több a one-on-one, ad hoc beszélgetés, és a munkákat adjuk-vesszük, organikusan beszállunk, elvállalunk és teljesítünk. A különböző felszín alatti, rejtett érzelmi terheket, nem működő kapcsolatokat és a konfliktuskerülést megszüntettük.”

Toldi Zsuzsanna

Megalkuvás nélküli őszinteség és a cselekvő jóindulat kell ahhoz, hogy a dolgok egyszer csak elkezdjenek határozottan új formát ölteni. Új megbízások és új lehetőségek jönnek. Javul a munka-magánélet egyensúlya, a hajszoltság, az aggodalom helyére erős tempó és öröm költözik. Frederic Laloux, A jövő szervezetei című könyv szerzője a következőket írja: „Minden örök filozófiai tradíció lefektetni azt a mélyreható igazságot, hogy életünket kétféle alapvető módon élhetjük meg: félelemben és ínségben, avagy bizalomban és bőségben. Az Evolúciós-Teal szinten áthidaljuk a szakadékot, és megtanuljuk csökkenteni a késztetést, hogy irányítsuk az embereket és az eseményeket. Lassan elhisszük, hogy még ha valami váratlan dolog is történik, vagy el is követünk hibákat, a dolgok végül jóra fordulnak, vagy ha mégsem, akkor mindezt úgy érdemes felfognunk, az élet adott egy újabb esélyt arra, hogy tanuljunk és gyarapodjunk.”

„A fenti sorok igazságát éppen ebben az évben tapasztaltuk meg. Nem csak saját magunkkal kapcsolatban, hanem az ügyfeleinknél végzett munka során is. Bátor vezetőkkel, és hajlandó emberekkel találkoztunk, akik a pandémia okozta félelmek és nehézségek dacára elkötelezték magukat a fejlődés, a felnőttség és szabadság mellett” – teszi hozzá Toldi Zsuzsanna.

Az Aquilone az év során megálmodta és megvalósította, hogy két, teljesen más iparágban, vállalatnál dolgozó IT csapat online találkozhasson. Az egyik előrébb jár az önmenedzsmentre épülő, organikus szervezeti működésben, ők már több díjat is kaptak kiemelkedő teljesítményükért. Amit tesznek, az nem csak kulturálisan, hanem gazdaságilag is elképesztően eredményes. A másik csapat vezetője ráérzett arra, hogy az agilitáson túl kell lépni, ha jól akarnak továbbra is teljesíteni. Tudta azt, hogy az emberek kapcsolódása, önmenedzsmentje és állandó tanulása kell a sikerhez. Ez a két csapat találkozott novemberben: 51 ember beszélgetett arról, ki mit tapasztal, hogyan halad, milyen gyakorlatai vannak. Inspiráló volt ez a beszélgetés, és energiát adott mindenkinek, aki a részese lehetett.

A találkozó rávilágított arra, hogy nemhogy cégen és területen belül, de a vállalatokon átívelve is képes ez a működés arra késztetni embereket, hogy időt és energiát áldozzanak egymás segítésére. A kérdésekkel a csapatok a sérülékeny oldalukat is megmutatták, beszéltek a nehézségeikről, természetes volt, hogy mindenki jól kezeli az elhangzott információkat. „Megdöbbentő volt, ahogy a csapatok között valamilyen szövetség kötődött és az első perctől fogva nyitottság és érdeklődés, barátságosság volt a levegőben. Innen talán majd az a lépés is megtehető, hogy azonos iparágban szereplők is kapcsolódjanak. Addig is kellenek a példák arra, hogy merjünk minél szélesebb körben együttműködni, egymástól tanulni!”

2020 igazolta, hogy a szemléletváltás, az önmenedzsment és együttműködés képessé tesz minket a komplex helyzetek és problémák kezelésére, olyan szinten, hogy az a teljesítményben és a számokban is jelentős növekedést hoz. Minden szervezet képes ezt megvalósítani, ha valóban elkötelezi magát és elindul az úton.

http://hrpwr.hu/fejlodes/cikk/nagy_nehezsegek_kozott_is_sikeres_strategia