aGREENment Workshop A Paksi Atomerőműben

A szakmai előadások keretében elsőként Rossu Balázs Roland, az SZTE ÁJTK oktatója ismertette az aGREENment projektben résztvevőket, majd megosztotta a jelenlévőkkel tudományos kutatási tapasztalatait, valamint a projekt eddigi eredményeit. Előadásában külön kitért a Kollektív megállapodások lehetőségeire és tapasztalataira ebben a tárgykörben.

Őt követte Hoffmann Tamás a Lafarge Cement Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója, aki előadásában bemutatta a munkáltató által képviselt környezettudatos filozófiát, a Lafarge-nál eddig végbement hasznos gyakorlatokat, valamint a vállalatnak a fenntarthatóság irányába tett törekvéseit, elképzeléseit. A cégvezető prezentációja során részletesen ismertette azokat a megvalósult projekteket, amelyek egyértelműen a környezettudatosság növelése érdekében kerültek megvalósításra a Cementgyárban, továbbá kitért azokra a vállalati kezdeményezésekre is, amelyek keretében a munkavállalók társadalmi feladatokat látnak el munkaidőben.

A gondolatébresztő előadások körében Kerekes Edit dr. jogász-közgazdász a menedzsment és munkavállalói érdekképviseletek kapcsolódási pontjainak feltárásának szükségességéről, valamint a szakszervezetek ezzel kapcsolatos szerepvállalási lehetőségeiről beszélt a vállalati környezettudatosság előmozdításának aspektusából. Az előadó külön kiemelte a munkavédelem területét – és az ezzel összefüggő szakszervezeti teendőket – a vállalatok által bevezetett környezettudatos technológiák alkalmazásával összefüggésben.

Az előadások sorát Nagy Sándor, a DÉMÁSZ szakszervezet elnöke zárta, aki a szakszervezeti tapasztalatairól, a vállalati szintű gyakorlatokról beszélt. Ennek során a szakszervezeti elnök rávilágított, hogy a hazai munkáltatóknál jelenleg a bérek rendezése, szinten tartása jelent kihívást, és csak ennek rendezését követően válhat relevánssá a munkavállalók igénye a vállalati környezettudatosság javítása irányába.

Az előadásokat követően egy rövid kerekasztal beszélgetés következett az előadók és a hallgatóság aktív részvételével. Ennek keretében további ötleteket, javaslatokat vitattak meg a résztvevők a témában: Szóba került többek között a munkáltató által szervezett munkavállalói társadalmi munka, a hazai jogszabályi környezet hátráltató példái kontra támogató példák, valamint a munkavállalói nyitottság – a kollektívák közötti különbözőségek felvázolása.

Ebédszünetet követően egy izgalmas és nem mindennapi üzemlátogatáson vehettek részt az érdeklődők. A szakmai nap lezárásaként a résztvevők betekintést nyertek a Paksi Atomerőmű Látogató Központjába, melynek során további kötetlen beszélgetés során tudtak tapasztalatot cserélni egymással.
A rendezvényen több mint 10 érdekvédelmi szervezet képviseltette magát.


Nyomtatás