A járványhelyzet azokat viselte meg legjobban, akiknek fontos a biztonság

A lassan egy éve tartó koronavírus-járvány, és a következményeként fellépő változások kivétel nélkül mindenkit érintenek. Befolyásolják a gazdaság egészét, hatással vannak az emberi kapcsolatainkra és az egészségünkre, ami nem pusztán a fizikai állapotunkat jelenti. De pontosan hogyan is hatott mentális egészségünkre a pandémia? A meghallgatunk.online által készített kutatás eredményei.

A hatalmas, és egyik pillanatról a másikra történő változásokhoz való alkalmazkodás nagyfokú érzelmi alkalmazkodó készséget, rezilienciát is igényel. Ezt elősegíteni jött létre 2020 márciusában a meghallgatunk.online, mely Gilányi Attila mentálhigiénés szakember vezetésével indult kezdeményezésként kínál pro bono beszélgetéseket segítő szakemberektől a nehéz helyzetbe került embereknek. A kezdeményezéshez több mint száz szakember – coach, mentálhigiénés szakember, pszichológus – csatlakozott, az igény pedig olyan nagy volt, hogy hatására egy országos kérdőív is készült, felmérendő a koronavírus okozta érzelmi hatásokat. A kérdőívet több mint négyezren töltötték ki.

Az ebből készült eredmények arra adnak rálátást, hogyan is éljük meg ma Magyarországon a korlátozásokat.

A változatosságot kedvelőket kevésbé törte meg a pandémia

Meglepő módon a válaszadók több mint 60%-a érezte úgy, hogy a szeretet és párkapcsolat területén (65%), illetve a hozzájárulásban (69%) elégedett, helyén van az élete. Természetesen a mozgatóerőink, alapszükségleteink alapján is elkülönül, ki hogyan érzi jól magát. Aki például jobban igényli a változatosságot, azt kevésbé töri össze a mostani helyzet, illetve a szeretet szükségletét előtérbe helyezők számára is kiegyensúlyozott lehet ez az időszak, amikor több időt tölthetnek a számukra fontos emberekkel. Akik azonban a biztonságot részesítik előnyben, azoknak embert próbáló időszak a mostani.

Az érzelmi és lelki egyensúlyt egyébként a férfiak érzik jobban, de nincs nagy eltérés a két nem képviselői között. A párkapcsolat és szeretet életterületein a férfiak 56%-a érzi jól magát, míg a nőknél ez az arány 52%.

Nem meglepő módon bizonytalanságot az anyagi jólét területén élnek meg férfiak és nők egyaránt.

Az egészség és vitalitás – ahogy az sejthető – a fiatalok számára kielégítő szinten áll. Ahogy haladnak előre az életkorukban, úgy csökken az elégedettség ezekkel az életterületekkel, melynek okai lehetnek a sűrűsödő teendők. Míg egy fiatalnak több ideje van önmagával törődni, addig a 41-56 éves korosztály hiányát érzi ennek. Számtalan ok mellett az élethelyzetük is indokolhatja ezt: többnyire erre a korosztályra hárul mind a család fiatal, mind az idős tagjairól való gondoskodás is, ami így elviszi a fókuszt a saját egészségükkel való törődésről.

Jobban aggasztják cserébe az anyagiak és karrier a fiatalokat, akik mögött sajnos nem sokkal maradnak el a középkorúak.

Ha az iskolai végzettség és az elégedettség összefüggését vizsgáljuk, akkor azt tapasztaljuk, hogy a gimnáziumi végzettségű kitöltők a legkevésbé elégedettek az életük több területével. Azonban a vitalitásuk, egészségük és az ezzel való elégedettségük nagyobb, aminek az is lehet az oka, hogy szakképzettséggel nagyobb arányban végeznek fizikai munkát, ami karban tartja testüket.

A legtöbbünk vágya, hogy hozzájáruljunk a világhoz

A hat alapszükségletet vizsgálva a pandémia alatt talán örömteli eredmény az, hogy a legtöbben (36%) hozzájárulni szeretnének a világhoz. A válaszadók 32%-a biztonságot szeretne megélni, 10%-a változatosságra vágyik, 9%-a fejlődésre, és 9% a fontosság érzésére. Meglepőnek tűnhet, hogy a szeretet került az utolsó helyre. Magyarázata pedig az emberi működés lehet, hogy amink van, azt természetesnek vesszük, és amiből hiányunk van, az értékelődik fel helyette.

Az egyensúlyunkhoz való visszatalálást minden második válaszadó (48%) a családdal együtt töltött időben találja meg, ami egy örömteli eredménye a mostani helyzetnek. Jellemzőbb ez a vidéken élőkre a nagyvárossal szemben, de alapvető fontosságú lakóhelytől függetlenül a szeretteinkkel töltött idő. Sokan hallgatnak zenét (28%), jókat beszélgetnek (28%) vagy töltenek időt a barátaikkal (22%). Persze a közös programok a korlátozott lehetőségek mellett most főleg a természetben töltött kirándulások (22%), illetve az egyensúlyunk visszanyerésében óriási szerepe van a másoknak nyújtott segítségnek (21%).

Az anyagiakkal kapcsolatban érdekesség, hogy minél jobb anyagi helyzetben él valaki, annál kevésbé van egyensúlyban a másoknak való segítségnyújtással. Akik viszont nehéz anyagi helyzetben élnek, nélkülöznek, mernek és szoktak segítséget kérni, 14%-uk segítő beszélgetéseken keresztül. A meghallgatunk.online tapasztalatai is azt mutatják, hogy óriási szerepe van a lelki egyensúly megőrzésében vagy visszanyerésében annak, tudunk-e őszintén beszélgetni valakivel.

Bármilyen helyzetben legyünk, még harmonikus családban élők is arról számolnak be, hogy nincs kivel őszintén beszélnünk. A válaszadók közül minden második érezte ezt így, ami főként a magasabb iskolai végzettségűekre jellemző. Az önfejlesztő könyvekkel kezdik a legtöbben, és a valódi támogatást jelentő megoldások a válaszadók szerint az accessbars, a coaching, a mentálhigiénés segítő beszélgetés illetve az önismereti csoport. Amit viszont a kipróbálók 28%-a elutasít, azok a pszichiátriai gyógyszerek, nem ebben látják a megoldást a válaszadók.

Egy meglepő eredmény: a Covid nem hozott jelentős változást

Hogy hozott-e jelentős változást a válaszadók életébe a Covid-19 vírus, arra a legtöbben nemmel válaszoltak, ami meglepő eredmény. Ugyanakkor a 2021 előtti időkhöz már nem nagyon térünk vissza szinte minden második kitöltő szerint.

Az összetett kérdések során egyértelműen megmutatkozott, hogy az egyensúlyunk, lelki békénk, ami minden életterületre kihat, leginkább attól függ, van-e mellettünk egy támogató közeg, akikkel megoszthatjuk örömünk és bánatunk. Szerencsés, akinek igen, de még ő is érezheti néha úgy, hogy a túl sok kihívás átcsap a feje fölött.

Ezért jött létre a meghallgatunk.online, mely amíg a pandémia tart, ingyenesen kínálja a szakértői segítséget mindenkinek, aki hozzá fordul.

A kérdőívről

Összesen 4052 kitöltő eredményeiből született a nem reprezentatív felmérés, ahol nemre és korcsoportokra, végzettségre, településtípusra és anyagi helyzetre való tekintettel osztályozták a válaszadókat, akiket Facebook-hirdetésekkel és az adatbázisuknak való hírlevélkiküldés útján értek el. A kérdőívet a https://online-kerdoiv.com/ rendszerében hozták létre, melyben a szakmai segítséget Széles Anikó elégedettségszakértő adta meg.

http://hrpwr.hu/aktualis/cikk/a_jarvanyhelyzet_azokat_viselte_meg_legjobban__akiknek_fontos_a_biztonsag