Külföldön van olyan cég, amely pénzzel motivál az oltásra, készülnek erre nálunk is?

Magyarországon eddig nem hallottunk hasonló ösztönzésről, az általunk megkérdezett nagy magyarországi cégek egyike sem említette, hogy munkavállalóit anyagilag motiválná az oltásra. Összesen mintegy negyven magyarországi céget kerestünk meg körkérdésekkel, köztük a legnagyobb foglalkoztatókat, illetve a legnagyobb kiskereskedelmi láncokat és iparvállalatokat, amelyeknek a zárt térben, közösségben dolgozó alkalmazottai különösen ki vannak téve a járványnak.

Az adókedvezménytől a marihuánáig mindenféle jutalmakkal próbálják oltásra késztetni az embereketSok példa van már a gyerekeknél jól bevált módszer alkalmazására, miszerint az oltásért ajándék jár.

A vállalatokat amiatt is kerestük meg, mert egy múlt heti cikkünk alapján úgy tűnik, hogy széleskörű az oltás ellenzése a fizikai dolgozók között. Mindössze a megkérdezettek negyede regisztrált az oltásra, és szinte mindnyájan arról beszéltek, hogy munkatársaik között általános az oltás ellenzése. Több áruházról hallottunk, ahol egy dolgozó sincs beoltva, illetve olyan gyári részlegekről, takarítóbrigádról is, ahol nem is akar oltást senki (a KSH szerint ugyanakkor már csak a lakosság 17,5 százaléka nem oltatná be magát).

A munkavállalók esetleges vonakodása, elutasítása egyáltalán nem jelent meg a megkeresett vállalatok válaszaiban, amelyeket arról kérdeztük, hogy hogyan viszonyulnak az oltási programhoz, motiválják-e esetleg a munkavállalóikat az oltásra vagy felmerült-e, hogy kötelezővé tegyék azt.

A negyven vállalat mintegy kétharmada nem is válaszolt a kérdésekre, különösen a magyar tulajdonban álló cégek voltak elzárkózóak. Nem reagál a legtöbb embert foglalkoztató állami cégek közül a Magyar Posta, a Máv-csoport vagy a Volánbusz, illetve a talán legnagyobb magyar munkaadó, a Mészáros-csoport sem. A külföldi tulajdonban álló termelőcégek többsége szintén nem válaszolt érdemben, ilyen volt az egyaránt legnagyobb foglalkoztatók közé tartozó Bosch, Coloplast, Denso, Flextronics, Jabil Circuit vagy Harman Becker.

Plakátkampány, szórólap, virológus
A 14 beérkező válasz alapján az érintett cégek mindegyike támogatja alkalmazottainak beoltását, és többen indítottak vagy terveznek kampányt az oltások népszerűsítésére. A legtöbb embert, több mint 14 ezret foglalkoztató kiskereskedelmi lánc, a Spar minden dolgozójának készített egy edukációs kiadványt a járvánnyal kapcsolatban, amelyben az elérhető oltásokról is szó van. Mint írták, a napokban indítanak belsős kommunikációs kampányt annak érdekében, hogy minél többen regisztráljanak oltásra.

A legnagyobb árbevételű magyarországi cég, a több mint 12 ezer embert foglalkoztató győri Audi Hungária szintén azt írta, “átfogó, informatív kommunikációs kampány keretében ösztönzik” munkatársaikat arra, hogy regisztráljanak az oltásra. A legsokoldalúbb tájékoztatásról a Mol számolt be: plakátkampányt indítottak, szórólapon mutatták be az elérhető oltóanyagokat, rendszeresen jelentetnek meg cikkeket a témában az intranet felületükön és belső nyomtatott lapjaikban.

Nagyon ügyelünk a kiegyensúlyozott tájékoztatásra

– írták, hozzátéve, hogy minden tartalmat külsős egészségügyi szakértőkkel is egyeztetnek, illetve interjúkat készítenek virológusokkal és infektológusokkal.

Több más cég is beszámolt arról, hogy orvosok, virológusok tartanak előadásokat náluk a védőoltások jelentőségéről. Ilyen például az egyik vezető globális fogyasztásicikk-gyártó, az Unilever magyarországi cége, a Tescónál pedig Kemenesi Gábor virológussal szerveztek egy minden dolgozó számára nyitott beszélgetést. Az Auchan üzemorvosi konzultációs lehetőséget biztosít a munkavállalóinak, hogy az oltással kapcsolatos kérdéseiket szakembernek tehessék fel.

Rendkívül pozitív eredmények, megnyugtató visszajelzések
Arról kevés konkrétum derült ki, hogy milyen az oltási hajlandóság a vállalatoknál. Bár hallottunk olyan cégről, amely kéri munkavállalóit, hogy jelezze feléjük, ha kap oltást, hivatalosan egy cég sem számolt be hasonlóról. Volt, aki a személyiségi jogok védelmére hivatkozva nem mérte fel az oltási hajlandóságot, más túl régi adatfelvételre hivatkozott, a legtöbben azonban megkerülték a válaszadást.

Mindössze egy-két cég osztotta meg benyomásait az oltási hajlandóságról. Az Aldi azt írta, hogy

a munkavállalóktól érkező megnyugtató visszajelzések alapján az országos átlag felettinek minősíthető munkatársaink hajlandósága az oltás beadatására.

Az Audi annyit írt, hogy náluk most zajlik egy önkéntes alapú felmérés az oltási hajlandóságról, “melynek első eredményei rendkívül pozitívak”.

A Mol pedig azt közölte, hogy felmérést csak a kritikus infrastruktúrát üzemeltető kollégák esetében végeztek. A innen bejövő válaszadók több mint 80 százaléka egyértelműen élni kívánt az oltással, és kimagasló volt a felmérésben való részvétel is.

A köztulajdonban álló cégek közül egyedül válaszoló BKV szintén azt írta, hogy elindították az oltási igény felmérését, ennek az eredményéről ennyit írtak:

Az oltásra eddig is volt igény munkatársaink körében, bízunk benne, hogy a regisztrált munkatársaink mielőbb hozzájutnak a vakcinához.

A személyiségi jogok védelmére vonatkozó szabályokat betartva természetesen nem vezetnek nyilvántartást az eddig beoltott munkatársakról.

Nem lehet kötelezni az oltásra
Ahogy korábban írtuk, egyik cég sem számolt be arról, hogy anyagilag motiválná munkatársait az oltásban. Ösztönzőként több cég – mint az Auchan, a BKV, az Ikea, a Mol, a Spar, a Tesco és az Unilever – is azt említette meg, hogy biztosítják, támogatják az oltáson való megjelenést (például a beosztások rugalmas átszervezésével és hasonló szervezeti intézkedésekkel). Egyedül a több nagy magyar mezőgazdasági céget magába foglaló, Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó Bonafarm-csoport írta azt, hogy egy nap igazolt, fizetett távollétet vehet igénybe, akinél kijönnek az oltások kellemetlen mellékhatásai.

A válaszoló három nagy autógyártó, az Audi, a Mercedes és a Suzuki egyaránt arról számolt be, hogy dolgoznak egy oltópont létesítésén a gyáruk területén. A Suzuki azt írta, hogy saját költségen oltanák be munkatársaikat, ha erre lehetőségük nyílna a jövőben. Az Audi pedig azt, hogy ha a hatóságok hozzájárulnának az oltópont létrehozásához, akkor nemcsak a saját dolgozóikat olthatnák be, hanem a beszállítóik dolgozóit is. Sőt, szívesen szerepet vállalnának munkatársaik családtagjainak és a régióban oltásra regisztráltak beoltásában is egy városi oltóponton.

A vállalatoktól azt is megkérdeztük, hogy felmerült-e bennük, hogy kötelezővé tegyék az oltást. Ahogy a TASZ jogvédő szervezet jogásza, Asbóth Márton az Indexnek nyilatkozta, jelenleg a munkáltató nem kötelezhet a védőoltásra (bár, mint mondta, “a munkáltatónak nem kell a szomszédba menni ötletekért, miként tud nyomást helyezni a munkavállalóra”). Négy cég – Auchan, BKV, Mol, Nestlé – is a jelenlegi jogszabályokat is említve írta, hogy miért nem jöhet szóba az oltás kötelezővé tétele, illetve erre hívta fel a figyelmünket Vámos György is, a kiskereskedelmi láncokat képviselő Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára is.

Szintén négy cég – Continental, Ikea, Mercedes, Suzuki – írt arról, hogy náluk a dolgozók szabadon választhatnak az oltás beadatásáról. A Spar pedig azt írta, hogy a kötelezővé tételről szóló kérdés “jelen pillanatban még nem időszerű” , a többiek nem reagáltak érdemben erre a kérdésre.

https://g7.hu/vallalat/20210422/kulfoldon-van-olyan-ceg-amely-penzzel-motival-az-oltasra-keszulnek-erre-nalunk-is/

 


Nyomtatás