Elhalasztott műtétek, táppénz nélkül maradó betegek – A MEOSZ a lejáró táppénz idejének meghosszabbítását kéri

A nem életmentő egészségügyi beavatkozások elhalasztása miatt számos műtétre váró, keresőképtelen ember marad táppénz nélkül, ugyanis az maximum egy évig adható. Kovács Ágnes, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) elnöke ezért az Operatív Törzshöz fordult az egészségügyi ellátások elhalasztása miatt önhibán kívül keresőképtelen betegek lejáró táppénzének automatikus meghosszabbítása érdekében. Azt javasoljuk, hogy az elhalasztott műtétek elvégzését követően, a beteg munkaképessé válásának időpontjáig legyen folyósítható táppénz.

A MEOSZ elnökének a belügyminiszterhez írt levele itt, az EMMI illetékes helyettes államtitkárához írt levele itt olvasható.

A koronavírus járvány miatt a nem létfontosságú egészségügyi kezeléseket, a nem életmentő beavatkozásokat több alkalommal felfüggesztették, és egyes ellátásokat 2020 márciusa óta határozatlan időre elhalasztottak. A Szövetségünkhöz érkezett jelzések alapján számos beteg a csípő- térdprotézis, gerinc-, végtag és egyéb műtétek folyamatos, többszöri elhalasztása miatt akár már egy éve is betegállományban van. Ez sajnos sok embert érinthet, hiszen nem csak mozgásszervi okból, hanem pl. elhalasztott szívműtétek miatt is lehetnek ellátatlanul maradt betegek, akik önhibájukon kívül nem tudnak munkába járni.

A keresőképtelen betegeknek járó táppénz jelenleg maximum egy éven át folyósítható. Sajnálatos módon még méltányosságból sincs lehetőség egy évnél hosszabb ideig táppénzt adni. A veszélyhelyzet miatt meghosszabbították pl. az okmányok érvényességét, a közgyógyellátási jogosultság és a gyógyszer, gyógyászati segédeszköz rendelésére vonatkozó szakorvosi javaslatok érvényességét is, de a táppénz idejét nem. A korlátozások feloldását követően az elhalasztott műtétek pótlása is várhatóan hosszabb időt – a várólisták jelenlegi adatai alapján újabb egy évet is – vehet igénybe.

Az elhalasztott műtétek és egészségügyi beavatkozások miatt ellátatlan betegek önhibán kívül nem kaptak egészségügyi ellátást, ami nélkül huzamosabb ideje nem tudnak munkát végezni, így lassan egyre több embernek lejár a maximum 1 évig folyósítható táppénze.

http://www.meosz.hu/blog/elhalasztott-mutetek-tappenz-nelkul-marado-betegek-a-meosz-a-lejaro-tappenz-idejenek-meghosszabbitasat-keri/


Nyomtatás